Bernheze

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


BERNHEZE

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1995 Heesch (1994 Heeswijk-Dinther (1969 Dinther, Heeswijk), Nistelrode (ged))

I : 27 januari 1995
"Doorsneden van zilver en keel met vier lisdoddeplanten met twee bladeren en één aar, schuinkruisgewijs geplaatst en komende uit het schildhart, en tussen de bovenste en benedenste planten een gesteelde lis, alles van het een in het ander. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Bernheze

Oorsprong/verklaring

Het wapen is niet afgeleid van een van de wapens van de opgeheven gemeenten. Het eerste ontwerp bevatte een doorsneden schild met een rietplant, lisdodden en een vierblad. De gemeentelijke adviescommissie wijzigde het vierblad echter in een lelie. De Hoge Raad van Adel maakte bezwaar tegen het ontwerp, omdat er geen lisdodden in riet groeien, evenmin als lelies. Uiteindelijk is toch besloten het wapen goed te keuren. De betekenis van het wapen is dat Bernheze grofweg begroeiing aan het water zou betekenen. De begroeiing wordt door de planten weergegeven, de vier lisdodden symboliseren de vier oude gemeenten en de kleuren zijn ontleend aan het wapen van het Kwartier van Maasland, waarin de gemeente is gelegen.


Literatuur : Melssen, 1996c

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.