Berkenwoude

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BERKENWOUDE

Provincie  : Zuid Holland
Opheffing  : 1985 Bergambacht (2015 Krimpenerwaard)
Toevoegingen : -

I : 22 oktober 1928
" In zilver een dubbelstaartige leeuw van sabel, gekroond van goud, getongd en genageld van keel, in de schildhoeken vergezeld van 3 wassende manen van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Berkenwoude

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de wapens van de oudste ambachtsheren van Berkenwoude, de geslachten Van Polanen (wassenaars) en Van der Leck (leeuw, zie hieronder). Het wapen van de familie Van der Leck gaat terug tot de 13e eeuw. In de 12e eeuw bezet deze familie al aanzienlijke bezittingen in Utrecht en de Krimpenerwaard. De eerste die zegelt met het wapen met een leeuw was Folpert van der Leck, in 1233. Het wapen blijft in gebruik tot de familie uitsterft in 1342. Het wordt nog wel genoemd in het manuscriopt van heraut Gelre (1414). Latere heren van de heerlijkheid Van de Lek bleven de zwarte leeuw wel als heerlijkheidswapen voeren. Hierdoor kwam de leeuw ook in een aantal familiewapens voor (oa Nassau-La Lecq).

Wapen van Berkenwoude

Het wapen van Berkenwoude in de Koffie Hag albums +/- 1930

Tot 1927 voerde de gemeente geen eigen wapen, en op 29 juni 1918 keurde de gemeenteraad het volgende ontwerp goed :
In sinopel een balk vergezeld van een ploeg en een pijlenbundel, alles van sabel. Het schild omgeven door ranken van de bruine boon.

Het wapen was ontworpen door AJ Rehorst en stelde de eendrachtige samenwerking van de bewoners voor tijdens de crisisjaren. Het groene veld stelde de weidegronden voor, de balk de omgeploegde grond, nodig voor de voedselproductie, de ploeg het bijbehorende werktuig en de pijlenbundel stond voor de samenwerking. De bruine bonen vormden, samen met brood, de hoofdvoedselprodukten. De Hoge Raad van Adel ging hiermee niet akkoord en het huidige wapen was het gevolg.


Literatuur : 't Jong, 1986; de Bruin, 1981

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.