Berkel-Enschot

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BERKEL-ENSCHOT

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : 1997 Tilburg
Toevoegingen : -

I : 14 oktober 1818
" Van lazuur beladen met een ploeg, boven dewelke zijn geplaatst drie torens van goud."

Wapen van Berkel-Enschot

Oorsprong/verklaring

Berkel-Enschot is in 1810 gevormd als gemeente. Tot die tijd behoorde het bestuurlijk bij Oisterwijk. De beide dorpen voerden dus ook geen eigen schependomszegel of wapen.

De burgemeester stelde in 1815 voor een wapen te voeren met drie torentjes, waaronder een ploeg, of iets anders dat op de landbouw zou wijzen. De ploeg zou dienen ter onderscheiding van de andere dorpen. De kleuren werden niet aangegeven en dus werd het wapen in rijkskleuren verleend.

De oorsprong van de torentjes is niet duidelijk, het kan slan op de drie dorpen, Berkel, Enschot en Heukelom, maar ook op het wapen van Oisterwijk, dat eveneens bestaat uit drie torens.

Berkel.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Berkelenschot.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


In 1993 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde voor het wapen alsvolgt te wijzigen:
" Doorsneden : I in zilver een burcht van keel, bestaande uit een gekanteelde muur, waarbinnen drie torens, de middelste hoger en breder dan beide andere; II in keel een naar links gewende ploeg van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

In dit ontwerp is de bovenste helft het wapen van Oisterwijk, de ploeg is behouden gebleven. De kleuren zijn eveneens de kleuren van Oisterwijk.


Literatuur : Brekel, 1993b

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.