Bergharen

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BERGHAREN

Provincie  : Gelderland
Opheffing  : 1984 Wijchen
Toevoegingen : 1818 Leur en Hernen

I : 28 oktober 1953
" In azuur een linkerschuinbalk van zilver, beladen met 3 verkorte breedarmige kruisjes van sabel, geplaatst in de richting van die balk."

NB : niet beschreven is een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.

Wapen van Bergharen

Oorsprong/verklaring

De gemeente had, volgens de brief van de burgemeester van 21 juli 1816, geen eigen wapen en had ook geen behoefte aan het voeren van een wapen.

Blijkbaar is dat inzicht in de loop der tijden gewijzigd want de gemeente voerde langere tijd het volgende, niet bevestigde, wapen: "In azuur een linkerschuinbalk van sabel, beladen met 3 verkorte breedarmige kruisjes van zilver, geplaatst in de richting van de balk, de balk onder vergezeld van een heuvellandschap van sinopel, met een boom en een ploeg van natuurlijke kleur, en boven van 3 oprijzende heuvels van goud."

Bergharen.hag.jpg


Dit wapen is een combinatie van twee plaatjes van de omgeving en de kruisjes, die de drie dorpen in de gemeente, (Bergharen, Leur en Hernen) voorstellen. Toen dit wapen ter bevestiging werd aangeboden werd het door de Hoge Raad van Adel gewijzigd in het huidige wapen.


Literatuur : Archief Hoge Raad van Adel .

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.