Berg en Terblijt

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BERG EN TERBLIJT

Provincie  : Limburg
Opheffing  : 1982 Valkenburg aan de Geul
Toevoegingen : 1940 Houthem (ged)

I : 15 september 1819
" In zilver een zwarte sleutel. Het schild voor de borst gedragen door een zwarte dubbele adelaar, gebekt en geklaauwd van goud."

Arms (crest) of Berg en Terblijt


Oorsprong/verklaring

Berg en Terblijt waren tot de Franse revolutie 2 aparte heerlijkheden. Berg is sinds 1139 bekend als schepenbank onder Valkenburg, maar de schout en schepenen werden benoemd door het kapittel van St.Servaas te Maastricht. De kerk was gewijd aan de HH Monulpus en Gondulphus. Het oudste zegel, uit 1360, vertoont St.Servatius met sleutel en staf, de staf gaat door een draak, waar de heilige op staat. Het contrazegel stelde waarschijnlijk de beide parochieheiligen voor.

Terblijt was voor 1472 in eigendom van Godart van Dobbelstein van Doenrade, van 1472-1547 van de familie van Schoenrade en vanaf 1542 van den familie van de Bongard. Het wapen Godart was een slangenkruis, met als hartschild een dobbelsteen met 5 stippen. Er zijn geen zegels bewaard van Terblijt.

Bergt.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Bergterblijt.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Berg en Terblijt

Briefhoofd, +/- 1965


Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.