Benedendinkel

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

DE BENEDENDINKEL

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : 1970 Regge en Dinkel
Toevoegingen  : -

I : 6 maart 1966
Doorsneden: I. gedeeld: a. In keel een St. Jacobsschelp van zilver van elf ribben, de opening naar boven gekeerd; b. in goud een korhaan van sabel, gekamd van keel; II. In zilver een golvende dwarsbalk van azuur, waaroverheen een paalsgewijze geplaatste rivierkreeft van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.”

Wapen van Benedendinkel

Oorsprong/verklaring

De St. Jacobs schelp vormde het wapen van het geslacht Van Awyck, bezitters van het bekende in het gebied van het waterschap gelegen huis Singraven” in het jaar 1380. Op het oudste zegel van de Van Awycks staat de schelp afgebeeld met 11 ribben. Vandaar dat dat ook zo in het gemeentewapen is overgenomen. Kleuren waren niet bekend en zijn willekeurig gekozen.

De korhaan, een in Nederland steeds zeldzamer wordende vogel, die eertijds overal op de uitstrekte heidevelden voorkwam, heeft zich tot op de dag van vandaag in het gebied nog staande weten te houden.

De golvende dwarsbalk is de Dinkel, terwijl de rivierkreeft staat voor het zuiver water. Bovendien waren in de 17e eeuw de rivierkreeften uit de Dinkel al zeer geliefd.


Literatuur : Bontekoe, 1966Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.