Bellingwolde

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BELLINGWOLDE

Provincie  : Groningen
Opheffing  : 1968 Bellingwedde, Vlagtwedde
Toevoegingen : -

I : 24 oktober 1894
" Van lazuur beladen met een in Romaanse stijl opgetrokken kloostergebouw (voorstellende het voormalige klooster Palmar te Reiderland) van zilver."

Wapen van Bellingwolde

Oorsprong/verklaring

De gemeente vroeg op 23-06-1894 een wapen aan met een klooster, afgeleid van een zegel van het klooster Palmar uit 1275. Op dit zegel stond weliswaar het klooster afgebeeld, maar het stond niet op een schild. Kleuren waren ook niet bekend. Het praemonstratenzenklooster van Palmar vervulde een centrumfunctie in het gebied. In dit klooster werd in 1327 of 1375 het Reiderlander landrecht te boek gesteld (in het Oud-Fries). Het klooster is in 1447 verlaten en uiteindelijk in 1520 door de Dollard verslonden. De Hoge Raad van Adel maakte in een antwoord op 3-10-1894 geen bezwaren en vrij snel daarop werd het wapen verleend.

Wapen van Bellingwolde

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Literatuur : Visser en Buist, 1993; brievenboek Hoge Raad van Adel , 1894.

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.