Beegden

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
.


BEEGDEN

Provincie  : Limburg
Opheffing  : 1991 Heel (2007 Maasgouw)
Toevoegingen : -

I : 21 januari 1948
" Gedeeld : I doorsneden van hermelijn op sinopel, II in goud 3 posthoorns van keel, geplaatst 2 en 1, en voorzien van zilveren beslag. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parlen."

Arms (crest) of Beegden

Oorsprong/verklaring

Voor 1948 voerde Beegden een zegel, cq wapen, met St.Maarten te paard met de knielende bedelaar, in de schildvoet een schildje met 3 hoorns. Het huidige wapen is een combinatie van de wapens van Horn (II) en Van Merwijck (I) vgl Broekhuizen, Sevenum en Swalmen.

Beegden is als schepenbank bekend sinds 1275, onder Horn. Een aparte heerlijkheid is het nooit geworden, wel waren er zogeheten pandheren, uit de geslachte Croll (sinds 1675), Fostier en Joppen (later Joppen van Beegden). De plaatselijke kerek is gewijd aan St.Maarten. Het oudst bekende zegel dateert uit 1485, 1529 en 1534 en vertoont St.Maarten met de bedelaar, alles naar links gewend, met boven de kop van het paard het wapen van Horne. Een eind 16e eeuws zegel vertoont dezelfde voorstelling, alleen staat het schild nu aan de linkerkant. Dit laatste zegel bleef in gebruik tot aan de Franse Revolutie.

Van de schepenbank zijn vier zegels bekend, allen met de afbeelding van Sint Maarten en het schild met de drie hoorns. De heerlijkheid Beegden was honderden jaren een onderdeel van het Land van Horn, de plaats van de hoorns is dus duidelijk. Het tweede deel is het wapen van Hendrick van Merwijck, die rond 1440-1450 in bezit was van het huis te Beegden, zonder overigens enige heerlijke rechten te hebben. Waarom dit wapen in het gemeentewapen is gekomen is niet duidelijk.

Wapen van Beegden

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Beegden

Briefhoofd, +/- 1990
Wapen van Beegden

Poststempel 1989


Literatuur : Hanssen, 1995a; Eversen en Meulleneers, 1900; Koffie Hag albums

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.