Bath (Zeeland)

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.


Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


BATH (FORT BATH)

Provincie  :Zeeland
Opheffing  : 1878 Rilland-Bath (1970 Reimerswaal)
Toevoegingen : 1816 Maire

I : 8 december 1819
" In goud een balk van sabel, boven vergezeld van een kuip vol water van hetzelfde, onder van een boom met een duif ter weerszijden van de wortels, alles in natuurlijke kleur."

NB : In het officiële register is geen beschijving, alleen een tekening.

Wapen van Bath (Zeeland)

Oorsprong/verklaring

De badkuip is een sprekend symbool. De boom met de duiven stelt de wordingsgeschiedenis voor, het dorp Bath werd gesticht in de drooggemalen polder Reigersberg (de duiven van Noach bij de olijfboom).

In 1815 werd door de burgemeester van Bath een gevierendeeld wapen aangevraagd, waarin I het Zeeuwse wapen, II een lindeboom met duiven, III en bad met water op een losse grond en IV het wapen van het koninkrijk der Nederlanden. Het wapen tevens gedekt door de koninklijke kroon.

Dit voorgestelde wapen was afgeleid van het wapen van het fort Lillo, dat gedeeld het wapen van Zeeland en de boom met tortelduiven voerde. De gemeente voerde ook gedurende enige tijd de naam Fort Bath.

In de Cronijk van Zeeland wordt voor Bath een volledig ander wapen gegeven, namelijk en keel een vleermuis van zilver, vergezeld van 5 sterren van hetzelfde, geplaatst 2 boven en 3 onder de vleermuis. Dit zou een sprekend wapen kunnen zijn vanuit het Engels. Dit wapen werd overgenomen door Schoemaker. De betekenis van dat wapen is onbekend.


Literatuur : Smallegange, 1696; Koffie Hag albums; Archief Hoge Raad van Adel ; Schoemaker, 17??

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.