Basiliek van de H. Plechelmus te Oldenzaal

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BASILIEK VAN DE H. PLECHELMUS TE OLDENZAAL

I : 17 maart 2009
"Doorsneden; I in sabel, schuingekruist, een conopeum van goud, waarvan het scherm gebaand van goud en keel, met volants van hetzelfde, om en om, gevoerd van goud, en een tintinnabulum van goud, waarin een klokje van zilver; II gedeeld; a in zilver een Keltisch kruis van keel en een golvende schildvoet, golvend gedwarsbalkt van drie stukken, azuur, zilver en azuur; b in azuur een kruis van goud. Devies: PLECHELMUS PASTOR ET SERVUS in zwarte letters op een wit lint. "

Wapen van Basiliek van de H. Plechelmus te Oldenzaal

Oorsprong/verklaring

Het wapen bestaat uit de gebruikelijke vormgeving van wapens van basilieken : boven de symbolen van een basiliek, en onder rechts de symbolen van de beschermheilige van de basiliek en links het wapen van de gemeente waarin de basiliek ligt. In dit geval een Keltisch kruis voor de uit Ierland afkomstige H. Plechelmus; de schildvoet symboliseert de zee waarover hij naar de Lage Landen was gekomen. Het kruis is het wapen van de stad Oldenzaal, waarbij de bisschop is weggelaten.


Literatuur : -


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.