Basiliek van de H. Calixtus te Groenlo

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BASILIEK VAN DE H. CALIXTUS TE GROENLO

Beschrijving

"Doorsneden: I) in zwart schuingekruist een conopeum van goud waarvan het scherm is gebaand van rood en goud met franjes van hetzelfde, en een tintinnnabulum van goud waarbinnen een klokje van zilver; II) gedeeld: a) rood met twee schuingekruiste sleutels met op de kruising een verkort breedarmig kruisje, alles van goud, het geheel overtopt door een molensteen van zilver; b) in blauw een gouden klimmende leeuw; wapenspreuk FIDE ET OPERE"

Wapen van Basiliek van de H. Calixtus te Groenlo

Oorsprong/verklaring

Het wapen is aangenomen in 2015.

Het wapen bestaat uit de gebruikelijke vormgeving van wapens van basilieken : boven de symbolen van een basiliek, en onder rechts de symbolen van de beschermheilige van de basiliek (de H. Paus Calixtus) en links het wapen van de gemeente waarin de basiliek ligt (Groenlo). De H. Calixus was paus van 217-222 (gesymboliseerd door de sleutels) en is, volgens (een van) de legende(s) verdronken door hem met een molensteen om de hals in een put te gooien. Het kruisje slaat op zijn martelaarschap.


Literatuur : Afbeelding verkregen via Piet Bultsma; http://catholicsaints.info/pope-saint-callistus-i/


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.