Ammerstol

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

AMMERSTOL

Provincie  : Zuid Holland
Opheffing  : 1985 Bergambacht (2015 Krimpenerwaard)
Toevoegingen : -

I : 24 december 1817
" Parti : het eerste van lazuur beladen met een klimmende leeuw van zilver; het tweede mede van lazuur met een zalm van goud, geplaatst en pal."

Arms (crest) of Ammerstol

Oorsprong/verklaring

De oorsprong van het wapen is niet bekend. Van de zalm wordt wel gedacht dat die zou duiden op de zalmvisserij ter plaatse.

Wel is er al uit 1536 een zegel bekend, waarop een gedeeld schild met rechts een leeuw en links een staande zalm, en als randschrift Sigillum ad causas oppidi Ammers. De kleuren zijn niet gegeven.

Aan het eind van de 18e eeuw wordt het wapen beschreven als gedeeld met een omgewende leeuw in keel op goud en een zilveren vis op azuur.

In 1813 gaf de burgemeester aan dat de gemeente bij Bergambacht was gevoegd (dat was per 1-1-1812 gebeurd) en dat zolang die combinatie duurde er geen wapen nodig was. Wel voegde hij bovenstaand wapen bij en gaf aan dat hij niet wist wat de betekenis was. Aangezien Ammerstol per 1-4-1817 weer een eigen gemeente werd, kon het wapen alsnog verleend worden.

Wapen van Ammerstol

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Ammerstol

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Ammerstol

Het wapen op een Newa bandje


Literatuur : Sierksma, 1962; Van den Bergh, 1878; Van Ollefen en Bakker, 1793; Archief Hoge Raad van Adel.


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.