Alphen

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

ALPHEN

Provincie  : Zuid Holland
Opheffing  : 1918 Alphen aan den Rijn
Toevoegingen  : -

I : 24 juli 1816
" Van zilver beladen met een achtpuntige ster van sabel."

Arms (crest) of Alphen

Oorsprong/verklaring

Het wapen is afkomstig van de familie van Alphen, een tak van de familie van Kralingen, die een achtpuntige ster voerden. Dirk van Cralingen, gehuwd met Agnes van Naaltwijk, hadden in ieder geval voor 1189 de zonen Hugo en Dirk. Deze laatste Dirk verkreeg goederen in de buurt van Alphen en noemde zich nadien Van Alphen. Hij voerde het gelachtswapen met de ster in de kleuren van de huidige gemeente. Latere geslachten namen het wapen over als wapen van de heerlijkheid.

Van Ollefen en Bakker noemen in hun Nederlandsche Stads- en Dorpsbeschrijver de ster van zilver op een veld van keel. Het verschil met het heerlijkheidswapen is niet bekend.

Vergelijk ook de wapens van Kralingen, Schiebroek, Groot Ammers en Moordrecht, die ook allen zijn afgeleid van het wapen van het geslacht Van Kralingen.


Literatuur : Sierksma, 1962; Brochure Bureau Voorlichting, gemeente Alphen aan den Rijn, z.j.; Van Ollefen en Bakker, 1793


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.