Aangedijkte Landen en Wieringen

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

DE AANGEDIJKTE LANDEN EN WIERINGEN

Provincie  : Noord Holland
Opheffing  : 1994 Hollands Kroon (2003 Hollands Noorderkwartier)
Toevoegingen  : 1980 Anna Paulowna Polder, Callantsoog (1913 Boskermolenpolder), Het Koegras (1975 Huisduinen (tot 1963 Helder en Huisduinen)), Wieringen, Wieringerwaard (waterschap), Zijpe en Hazepolder

I : 23 juli 1981
"Kepersgewijs doorsneden; I in azuur, toegewend, een omgewende gans en een zwaan, beide van zilver en gebekt en gepoot van keel, de zwaan met om de hals een gouden kroon; II in goud, schuingekruist, een slikhaak en een zeis, beide van sabel. Het schild gedekt met een guden kroon van vijf bladeren en ter rechterzijde gehouden door een aanziende leeuw van keel, getongd en genageld van azuur."

Wapen van het waterschap

Ik heb alleen deze afbeelding. Een betere afbeelding is welkom !

Oorsprong/verklaring

De hoofdverdeling van het wapen geeft weer dat de landen oprukken tegen de zee in. De zwaan is afkomstig van het wapen van de Zijpe en Hazepolder.
De slikhaak is afkomstig van het wapen van zowel de gemeente als het waterschap Wieringerwaard. De gans is afkomstig van het wapen van de gemeente Wieringen. Het waterschap is gelegen in de gemeenten Wieringen en Wieringerwaard. De schildhoudende leeuw kwam eveneens voor in de wapens van de opgeheven waterschappen. De zeis tenslotte geeft weer dat vroeger werd gebuikt werd om de dijken mee te versterken. Dit werd met zeisen uit zee gewonnen.

Aangezien het een waterschap met zeewerende functie is, mag een vijfbladerige kroon gevoerd worden.


Literatuur : Informatie van het waterschap; Bontekoe, 1982Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.