't Suydevelt

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse waterschapswapens
Netherlands.gif

'T SUYDEVELT

Provincie  : Drenthe
Opheffing  : 2000 Velt en Vecht
Toevoegingen  : 1994 Loo- en Drostendiep, Bargerbeek

I : 27 september 1994
"In goud drie golvende linkerschuinbalken van azuur; in een hartschild van zilver een adelaar van keel. Het schild gedekt door een gouden kroon van drie bladeren en twee parels. "

Wapen van 't Suydevelt

Oorsprong/verklaring

Het Suydevelt is een vlakte ten westen van Emmen. De drie golvende balken symboliseren het Loodiep, het Drostendiep en de verschillende kleine beken in het gebied. De adelaar in het hartschild is afgeleid van het wapen van de historisch belangrijke families Van Coevorden en Clencke, die beide in het gebied woonden in de Middeleeuwen. Beide voerden één of meerdere adelaars. Als kleur voor de adelaar werd tenslotte het neutrale rood-wit, de kleuren van het Bisdom Utrecht, gekozen. Het gebied was een bezit van de bischoppen van Utrecht.


Powered by Onecom.jpg

Literatuur : Daae, A. : Het wapen van het nieuwe waterschap 'T Suydevelt. Nederlandsche Leeuw 112(1995)365-366.


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.