Veldhoven

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


VELDHOVEN

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1921 Oerle, Veldhoven en Meerveldhoven, Zeelst

I : 1 juli 1922
"In lazuur het beeld van de H.Cecilia van goud."

Veldhoven.hag.jpg

II : 3 juli 1969
"Gevierendeeld : I en IV in sabel een leeuw van goud, getongd en genageld van keel, II en III in zilver een dubbelstaartige leeuw van keel, gekroond en genageld van goud; een schildhoofd van goud, beladen met 4 ruiten van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Veldhoven

Oorsprong/verklaring

Het bovenste, oude, wapen is het wapen van Veldhoven en Meerveldhoven, zie aldaar.

Het nieuwe wapen is het hertogelijke Brabantse wapen, wat ook gevoerd werd door de schepenbank van Oerle, vermeerderd met 4 ruiten als symbool voor de 4 dorpen Oerle, Zeelst, Veldhoven en Meerveldhoven.

In 1996 stelde de Noord-Brabantse commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde een dorpswapen voor Veldhoven te gebruiken, bestaande uit een rood veld, met in een zilveren schildhoofd twee rozen van rood. Dit wapen komt voor op een zegel van Veldhoven van 1718. Het is het wapen van de familie Van Bausel, waarschijnlijk was in de 17e eeuw een familielid schout in Veldhoven.

Dit ontwerp is zover ik weet niet als dorpswapen ingevoerd.


Literatuur : vHam, 1986

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.