Maasgouw

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

MAASGOUW

Provincie  : Limburg
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2007 Heel (1991 Beegden, Heel en Panheel (1818 Pol en Panheel, ged), Wessem (1818 Pol en Panheel, ged)), Maasbracht (1991 Linne, Ohé en Laak, Stevensweert), Thorn

I : 17 november 2008
"In azuur een versmalde golvende paal van zilver, vergezeld rechts van een zwaard en links van een abdissenstaf, beide van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren."

Wapen van Maasgouw

Oorsprong/verklaring

De golvende paal in het wapen stelt de Maas voor. Het zwaard en de abdissenstaf zijn de symbolen voor de wereldlijke en geestelijke macht van het voormalige vorstendom Thorn, dat onafhankelijk was tot aan het eind van de 18e eeuw.

De gemeente had in eerste instantie een gecompliceerder wapen aangevraagd, namelijk in een gouden veld drie hoorns en een schildhoofd. De drie hoorns slaan op het gebied van het graafschap Horn(e), waartoe ook een groot deel van de gemeente lange tijd heeft behoord. Het schildhoofd was gedeeld, met de Gelderse leeuw en het wapen van de Heren van Pietersheim, aangezien deze heren, samen met de Hertogen van Gelre ook delen van het gebied in bezit gehad hebben. Achter het schild was de abdissenstaf geplaatst. `

De Hoge Raad van Adel had bezwaren tegen het behoorlijk volle schild en tegen de staf achter het schild, aangezien een dergelijk ornament in de Nederlandse heraldiek niet voorkomt. Uiteindelijk is na enige discussie het huidige wapen verleend.


Literatuur : Archief Hoge Raad van Adel

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.
All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.