Haps

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
.
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse wapens / Nederlandse heraldiek
.
Netherlands.jpg

Netherlands heraldry portal
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

HAPS

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : 1994 Cuijk
Toevoegingen : -

I : 16 juli 1817
"Van lazuur beladen met een Sint Nicolaas, uit de regter bovenhoek beschenen door eene zonneschaduw, alles van goud."

II : 19 februari 1968
"In azuur het beeld van Sint Nicolaas, houdende in de linkerhand een kromstaf, terwijl de rechterhand beschermend is uitgestrekt boven 3 kinderfiguren oprijzende uit een kuip, alles van goud, vergezeld van een gouden zon, uitgaande van de rechterbovenhoek van het schild. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Haps

Oorsprong/verklaring

Het wapen stelt de parochieheilige voor. Het is afgeleid van het voormalige schependomszegel. Haps vormde een heerlijkheid in het land van Cuijk. De heerlijkheid is aan het eind van de 13e eeuw ontstaan als afsplitsing van Cuijk. De schepenbank voerde geen wapen tot het midden der 18e eeuw. Het zegel dateert dan ook uit het midden der 18e eeuw.

Wapen van Haps

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Haps

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Haps

Briefhoofd, +/- 1988
Wapen van Haps

Poststempel

In 1992 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde voor het wapen alsvolgt te wijzigen:
"Gedeeld : I in goud twee dwarsbalken van keel, zoomsgewijs vergezeld van acht merletten van hetzelfde, staande drie, twee en drie; II in zilver een dubbelstaartige leeuw van sabel, getongd en genageld van keel, gekroond van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

In het ontwerp zijn de wapens van het land van Cuijk (merletten, zie Cuijk) en van het geslacht Van der Leck samengevoegd. De familie Van der Leck was de eerste bezitter van de heerlijkheid (zie ook Heeswijk-Dinther). Door het opheffen van de gemeente is het ontwerp nooit uitgevoerd.


Literatuur : vdBergh, 1878; Brekel, 1992

Link=Netherlands


Help maintaining Heraldry of the World !

Heraldry of the World is a private site, which is on-line since 1996. It is a hobby, which takes much time and money (books, hosting etc etc). If you would like to support this site, donations are very welcome ! You can support the site by donating items (stickers, papers, books, pdf, images and other items) or financially using the PayPal button below.

All donations send to this specific PayPal address will be used for acquiring books or other items for the site and not for private use.